Tools om u te helpen

Ik blijf bijleren

Het Brussels Gezondheidsnetwerk wenst de samenwerking en de efficiënte en kwaliteitsvolle uitwisseling van gezondheidsgegevens tussen alle zorgactoren te verbeteren.

Hier vindt u al onze activiteiten terug die u een beter inzicht verschaffen in e-gezondheid. Wij begeleiden en ondersteunen u bij het leerproces rond de elektronische uitwisseling van gezondheidsgegevens.

Tools om u te helpen

Om op de hoogte te blijven, kan u hier enkele tools bekijken of overlopen. Ze geven duidelijke en eenvoudige antwoorden op uw vragen.

Ontdek het Brussels Gezondheidsnetwerk

1’20 om de tool te leren waarmee u patiëntgegevens elektronisch en veilig kunt delen via het Brussels Gezondheidsnetwerk.

Meer info over het Brussels Gezondheidsnetwerk

Het Brussels Gezondheidsnetwerk voor zorgverleners

Beheer de toegangsinstellingen van uw patiënten tot hun gezondheidsdocumenten

Ontdek de video waarin wordt uitgelegd hoe u uw instellingen in het algemeen kan beheren en hoe u de toegang tot een specifiek document kan aanpassen.

Meld u vervolgens aan op het Brussels Gezondheidsnetwerk webportaal en stel uw gewenste instellingen bij.

Alles over de SumEHR

Wilt u als huisarts kwalitatieve SumEHRs publiceren voor uw patiënten?
Het Brussels Gezondheidsnetwerk ondersteunt u in dit proces en stelt u tal van hulpmiddelen ter beschikking :

 • e-learningfilmpje (8′) om alles te weten te komen over de SumEHR
 • specifieke tutorials voor elke professionele software om u stap voor stap te begeleiden 
 • ‘de SumEHR is nuttig!’-filmpjes met getuigenissen van uw collega’s en patiënten

Een stapsgewijze aanpak in functie van uw professionele software

Leer in uw eigen tempo en op een interactieve manier hoe u met uw professionele software een goede SumEHR maakt. 

Klik hieronder op de software die u gebruikt! 

Het e-health-certificaat

Het e-health-certificaat is een digitaal bewijs dat het mogelijk maakt om zich aan te melden op beveiligde e-health-toepassingen via het elektronsich patiëntendossier.

Door het e-health-certificaat te integreren in uw software zal u toegang krijgen tot e-health-diensten, zoals bijvoorbeeld de verzekerbaarheid, het elektronisch voorschrift…

Vindt meer info in deze presentatie.

Het BisNummer

Het BIS-nummer is een uniek identificatienummer dat toegekend wordt aan personen die niet ingeschreven zijn in het rijksregister, maar die toch nauwe en stabiele relaties onderhouden met België in verschillende sectoren (sociale zekerheid, gezondheid, …).  Een BisNummer aanmaken is een handeling die gevolgen heeft. Daardoor vindt u hier een complementaire uitleg

 

Elektronische voorschriften en dematerialisatie

Vanaf 15 sep. 2021 : Dematerialisatie van voorschrijven
Elektronische voorschriften : nieuwe regeling sinds 01/01/2020

1- Nieuwe regel voorschriften

Sinds januari 2020 geldt een nieuwe regel voor de geldigheid van uw recepten. Bekijk de video waarin deze nieuwe regel wordt uitgelegd.

 • Voorheen kon een apotheker voor onbepaalde tijd een receptgeneesmiddel afgeven, terwijl de ziekteverzekering dit medicijn terugbetaalde “tot het einde van de derde maand volgend op de receptdatum”.
 • Nu worden de tijd waarbinnen een apotheker een medicijn kan afgeven en de termijn waarbinnen dit medicijn door de zorgverzekeraar vergoed wordt, op elkaar afgestemd.

  Vanaf nu zijn uw recepten standaard 3 maanden geldig. U behoudt echter de vrijheid om de geldigheid van uw recepten aan te passen: ofwel minder dan 3 maanden, ofwel maximaal 1 jaar geldig. Vergeet niet om expliciet de “Uitvoerbare einddatum” te vermelden op uw elektronische of papieren bestelling.

  Het voordeel van deze nieuwe regelgeving?

  Een eenvoudiger en transparanter systeem voor voorschrijvers, apothekers en patiënten. Bovenal maakt deze regel het mogelijk om de realiteit van de evolutie van de gezondheid van elk van uw patiënten beter weer te geven.

  Op welke regelgeving is deze nieuwe regel van toepassing?

  Op alle recepten van zorgverstrekkers, specialisten, tandzorgverstrekkers en verloskundigen.

  De regel geldt ook voor recepten voor farmaceutische producten, met uitzondering van producten van de verbandafdeling.

  Ter herinnering: elektronisch voorschrijven is verplicht vanaf 1 januari 2020. Vanaf die datum is “papieren” recept alleen toegestaan ​​in uitzonderlijke situaties.

  E-learning ‘nieuwe voorschrijfregels‘ van Vivel

  2- Nieuwe regel – Gelgigheid van voorschriften.

  Meer weten op RIZIV website

Ondersteuning bij de behandeling van Oekraïners

Het Brussels Gezondheidsnetwerk heeft een gids opgesteld voor de optimale verzorging van Oekraïense vluchtelingen.

 

Opleidingen

02 jun 2023 | HEALTHONE - Het gedeeld medicatieschema : van voorschrijven tot afleveren (Organise_par Réseau Santé Bruxellois - Praktijk Coach)

Live - Iedereen voor zijn Scherm | Webinar | aucune_place_restante

Het gedeeld medicatieschema is een essentieel instrument voor het delen van medicamenteuze informatie van uw patiënten via e-gezondheid.

Toutes nos formations >

Partners

Het Brussels Gezondheidsnetwerk verenigt alle openbare en privéziekenhuizen in Brussel, evenals de Nederlandstalige en Franstalige huisartsenverenigingen in Brussel (FAMGB en BHAK). Wij zijn de ideale partner voor elk project dat te maken heeft met e-gezondheid in het Brussels gewest.

Share This