Anticiperen voor betere zorg en ondersteuning 

In het verleden, voor de Covid-crisis, heette het project geleid door Pallium (platform voor palliatieve zorg) in samenwerking met UNESSA PSPA “Projet de Soins Personnalisé et Anticipé”. UNESSA vzw – PSPA Documentatie Dit project werd ondersteund door de AVIQ, de FRB, de Fondation contre le cancer en de FWSP.

De COVID-19 crisis bracht grote tekortkomingen aan het licht in het beheer van kritieke situaties, vooral in verpleeghuizen en ziekenhuizen. Door het ontbreken van voorafgaande levenseindeverklaringen waren medische teams vaak radeloos bij het nemen van beslissingen met verstrekkende gevolgen. Deze moeilijke realiteit, die wordt ervaren door artsen op de spoedeisende hulp en intensive care, heeft de behoefte aan een gestructureerd hulpmiddel om de levens- en levenseindeplannen van patiënten te verduidelijken onderstreept, met name in acute situaties waarin patiënten hun wensen niet meer kunnen uiten (beroerte, hartaanval, verwardheid als gevolg van een ernstige ziekte zoals COVID-19).

Tegen deze achtergrond werd UNESSA de drijvende kracht achter het creëren van het Houd mijn Hand project, en de PSPA werd een tweezijdig formulier dat bekend staat als het PAVS “Anticipated Life and Care Project”. Handboeken – Houd mijn hand vast

Dit PAVS (Projet d’Anticipation de Vie et de Soins) formulier is snel een essentiële goede praktijk geworden. De integratie ervan in de Gezondheidsnetwerken (eerst in Wallonië, daarna in Brussel) heeft het mogelijk gemaakt om deze cruciale informatie te centraliseren en toegankelijk te maken voor medische teams in geval van nood.

Een ethische en menselijke uitdaging voor heel Europa

Het Europese project “Hold My Hand”, in België vertegenwoordigd door UNESSA en waarin acht Europese landen samenwerken, zocht naar een gemeenschappelijke ethische benadering om hulpmiddelen te ontwikkelen die aangepast zijn aan de realiteit van elk land. Het doel was duidelijk: burgers in staat stellen om hun wensen in een respectvolle omgeving op te stellen en te delen, terwijl hun dierbaren bevrijd worden van het morele gewicht van deze beslissingen.

In België bieden de Gezondheidsnetwerken nu een beveiligde, gedeelde ruimte waar het PAVS-formulier door de patiënt zelf kan worden ingevuld en gewijzigd. Het kan dan indien nodig geraadpleegd worden door bevoegde zorgverleners en de vertrouwenspersoon van de patiënt.

Een hulpmiddel dat medische praktijken verandert en families kalmeert

Het PAVS-formulier is veel meer dan een eenvoudig document: het is een gebaar van vooruitziendheid en liefde. Door de wensen van de patiënt te verduidelijken, stelt het artsen in staat om zorg te verlenen in overeenstemming met de wensen van de patiënt, zelfs in acute situaties waarin elke seconde telt.

Het ontlast ook de naasten van de patiënt van een immense last en bespaart hen morele dilemma’s en vaak pijnlijke familiale spanningen. Deze verklaringen zijn niet alleen voor degenen die vertrekken, maar ook voor degenen die blijven, zodat zij met een gerust hart kunnen weten dat de wensen van hun dierbare worden gerespecteerd.

De PAVS is een praktisch hulpmiddel voor patiënten, familie en verzorgers, dat helpt om te anticiperen op problemen rond het levenseinde.

Om meer te weten te komen over het Europese project dat tot dit PAVS-formulier heeft geleid en om toegang te krijgen tot de gids met beste praktijken: Handboeken – Houd mijn hand vast