Verslag van de voorlichtingscampagne over het delen van gezondheidsgegevens van het NIC en het Brussels Gezondheidsnetwerk

Sinds eind 2022 werken wij, het Brussels Gezondheidsnetwerk en het Nationaal Intercommunaal College (CIN), samen aan een groot project om het elektronisch delen van gezondheidsgegevens voor iedereen begrijpelijker te maken. In een steeds digitalere wereld wordt het voor burgers essentieel om te begrijpen hoe hun gezondheidsgegevens worden beheerd en gedeeld.

Daarom hebben we een reeks van 10 duidelijke en eenvoudige infografieken gemaakt, beschikbaar in vier talen (Frans, Nederlands, Engels en Duits), om deze complexe concepten te demystificeren.

Waarom dit initiatief?

De gezondheidszorg evolueert snel met de digitalisering van gegevens en het is soms moeilijk om er wijs uit te worden. Patiënten, zorgverleners en instellingen worden allemaal geconfronteerd met deze nieuwe digitale hulpmiddelen, maar het gebruik ervan vereist een goed begrip van de betrokken mechanismen (beveiliging, toegang, enz.).

We hebben deze infografieken ontworpen om :

  • eHealth-gerelateerde informatie te vereenvoudigen en te verduidelijken.
  • Een antwoord te bieden op de meest gestelde vragen van Belgische burgers over het delen van hun gezondheidsgegevens.
  • Burgers aan te moedigen actief deel te nemen aan het beheer van hun eigen digitale gezondheid.

Een logische samenwerking

Onze twee organisaties hebben in het verleden al samengewerkt, met name tijdens de eHealth Week 2021. Deze samenwerking benadrukte onze gezamenlijke inzet om het begrip van en de toegang tot eHealth voor Belgische burgers te verbeteren. Daarom besloten we het onderwerp op een leuke, eenvoudige en visuele manier aan te pakken.

Een campagne in drie golven

Om de impact van de verspreiding te maximaliseren, hebben we de publicatie van deze infografieken over drie golven gespreid:

  • Golf 1 (november 2023): Een algemene introductie in de wereld van digitale gezondheidszorg.
  • Golf 2 (maart 2024): Focus op het gedeelde gezondheidsdossier en gegevensbeveiliging.
  • Golf 3 (juni 2024): Mensen aanmoedigen om controle te nemen over hun eigen gezondheid.

Resultaten van de campagne

Dankzij deze campagne hebben we bijna 14.000 bezoeken gebracht aan onze tool (Genial.ly), met duizenden interacties. De feedback was zeer positief en wees op een reële behoefte aan informatie.

Ontdek het volledige rapport

Voor meer informatie over deze campagne, de resultaten en de volgende stappen, nodigen we u uit om het volledige rapport te raadplegen via deze link. U zult details ontdekken over de opzet van het project, de verspreiding van de infographics, de belangrijkste cijfers en de toekomstperspectieven.

Het volledige rapport hier

Het persbericht

We willen onze partners en iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van deze campagne hartelijk bedanken.