Documenten worden steeds toegankelijker voor patiënten!

Patient Consulte document

De instelling die de documenten uitgeeft, beslist zelf of haar patiënten de inhoud ervan kunnen inkijken en binnen welk tijdsbestek. Elke instelling heeft haar eigen beleid, maar over het algemeen gaat de situatie in Brussel de goede kant op.

Het Brussels Gezondheidsnetwerk is een grote voorstander van toegankelijke documenten en raadt het volgende aan:

  • een onmiddellijke toegang tot laboresultaten (zoals de ziekenhuizen in Vlaanderen en heel wat labo’s buiten ziekenhuizen nu al doen).
  • een korte wachttijd voor consultatierapporten, aangezien de patiënt de zorgverstrekkers al persoonlijk heeft gezien en de teneur ervan al zou moeten kennen.

 

We zijn heel blij dat er een duidelijke tendens is om documenten toegankelijk te maken. Steeds meer ziekenhuizen hebben de stap al gezet, steeds meer documenten zijn beschikbaar en de tijd die het duurt voor men een document opent wordt ook korter.

Sinds september zijn het UZ Brussel en Chirec in testfase en een paar dagen geleden volgde ook het UVC Brugmann. Ze voegen zich bij de vier andere ziekenhuizen in Brussel die hun patiënten al toegang geven tot hun documenten.

Share This