Sinds 15 september kan je als burger in elke apotheek voorgeschreven geneesmiddelen ophalen zonder papieren bewijs. Je eID of een digitaal bewijs van voorschrift volstaat. “Maar wil je graag een papieren bewijs? Dat is en blijft jouw recht”, benadrukt Katrien Thorré, directeur van Recip-e.
Sinds de nationale uitrol op 15 september evalueert Recip-e, de vzw die de “dematerialisatie” van het voorschrift in goede banen helpt leiden, continu hoe de overgang naar het papierloos voorschrift verloopt op het terrein. Dat doet de vzw samen met de betrokken stakeholders, zoals de zorgverleners de softwarehuizen, verschillende administraties, de patiëntenverenigingen en de ziekenfondsen.
Papier blijft een recht.
Voordelen van papierloos voor de burger:
-
- Je krijgt extra opties om je medicatie op te halen.
- Met de privacyvlag kan je zelf bepalen welke apotheker welk voorgeschreven medicijn te zien krijgt.
- Als je eID in de voorbije 15 maanden is ingelezen bij de apotheek, kan een familielid je voorgeschreven medicatie ophalen met behulp van je rijksregisternummer.
- In uitzonderlijke situaties kan je huisarts je een voorschrift bezorgen zonder fysieke afspraak (bijv. voor een verleng-voorschrift voor de behandeling van een chronische aandoening).
- Via de digitale toepassingen vind je een overzicht van al je voorgeschreven medicatie.
Eén van de zaken die bij de eerste evaluaties naar boven kwamen, is de verwarring die op sommige plaatsen bestaat rond het al dan niet verplichte karakter van een papierloos voorschrift.
“Het papierloos voorschrift biedt burgers extra mogelijkheden om hun medicatie op te volgen, maar het is geen verplíchting. Wil je een papieren bewijs, dan heb je daar altijd recht op”, benadrukt dr. apr. Katrien Thorré, directeur van Recip-e. “Niet iedereen kan of wil zonder papier werken. Daarom is het cruciaal dat artsen en andere voorschrijvers altijd expliciet vragen aan de patiënt of hij of zij zonder papieren bewijs wil én kan werken.”
Liever digitaal? Met smartphone of eID
Wil je als burger liever geen papieren bewijs meer, dan heb je de keuze uit verschillende opties om je
voorschriften te beheren en op te halen.
-
- Je kan je voorschriften tonen bij de apotheker met een digitaal bewijs op je smartphone. Dat bewijs vind je via webapps zoals MijnGezondheid of MyHealthViewer, waar je ook andere persoonlijke medische informatie terugvindt. Je kan ook één van de toepassingen van private softewarebedrijven gebruiken, zoals Helena of VoorschriftOpZak. Bij elke toepassing moet je je eerst identificeren met je eID of met itsme.
- Je kan de apotheker je voorschriften laten ophalen in zijn of haar systeem door je identiteitskaart aan te bieden. Je hoeft met andere woorden geen smartphone te hebben of met apps te kunnen werken om je voorgeschreven medicatie zonder papieren bewijs bij de apotheker af te halen. Heeft de apotheker je eID in de voorbije 15 maanden minstens één keer ingelezen, dan volstaat je rijksregisternummer om een voorschrift op te halen.
eID blijft aandachtspunt
Bij burgers die voorgeschreven medicatie willen aankopen bij de apotheker door het aanbieden van hun eID, duiken er af en toe problemen op die te vermijden vallen.
-
- Sommige burgers hebben een vervallen of geblokkeerde eID bij. Is dat het geval, dan kan de apotheker de kaart niet gebruiken om de voorschriften op te halen. Blokkering van de eID gebeurt bijv. als de kaart als verloren wordt opgegeven. Vind je de kaart daarna terug, dan blijft die geblokkeerd en kan je ze dus niet meer gebruiken.
- Speciale kaarten (kaarten voor diplomaten, bepaalde Europese kaarten…) werken niet altijd. Om zonder bewijs naar de apotheker te gaan, is er een Belgisch rijksregisternummer nodig. Heb je een speciale kaart, neem dan je voorzorgen en bespreek het met uw arts zodat hij of zij de nodige maatregelen kan treffen.
- Sommige burgers hebben hun eID niet altijd op zak. Komen ze dan bij de apotheker en heeft die hun eID de voorbije 15 maanden niet ingelezen, dan kunnen ze hun medicatie niet meenemen.
Sinds 15 september communiceren de patiëntenverenigingen en de ziekenfondsen actief naar burgers/patiënten over het papierloos geneesmiddelenvoorschrift en staan ze continu klaar om burgers/patiënten met vragen zo goed mogelijk te helpen.
Klik op deze link om verklarende visuals te downloaden.
Bezoek onze website www.brusselshealthnetwork.be om meer te weten te komen over uw rechten als patiënt.