Oekraïne

  1. Informatie voor Oekraiense vluchtelingen in Belgie

Brussels Gezondheidsnetwerk wil zijn steun betuigen aan de bevolking van Oekraïne en vermeldt hieronder enkele links om hen te helpen met hun medische verzorging.

Alle informatie over medische zorg voor Oekraïense vluchtelingen vindt u op de officiële website van de Belgische overheid.

Voor meer informatie over de Covid-19 vaccinatie, klik hier.

Voor meer informatie over de ziektekostenverzekering kunt u terecht op de website van het RIZIV.

Hoe kunt u gratis medische zorg krijgen?

Krijg een attest tijdelijke bescherming van de Dienst Vreemdelingenzaken, in het registratiecentrum.

België heeft Oekraïense vluchtelingen tijdelijke bescherming verleend. Dankzij deze status hebben zij recht op terugbetaling van ziektekosten. Daartoe moeten Oekraïners zich laten registreren bij een mutualiteit :

Als je bij een ziekenfonds bent aangesloten, kan je voor alle medische zorg een huisarts, tandarts of een andere zorgverlener raadplegen.

Voor een beter begrip van de sociale bijstand voor personen met de status van tijdelijke bescherming is een informatiebrochure beschikbaar in 6 talen (Frans, Nederlands, Duits, Engels, Oekraïens en Russisch). U kunt ze vinden via deze link. Opgelet: de brochure is alleen in digitale vorm beschikbaar.

Caritas International heeft een hotline opgezet om vragen van Oekraïners en Belgen die hen opvangen te beantwoorden: 0800 2 41 41. De oproep is gratis. Bellen kan van maandag tot vrijdag, tussen 12.00u en 18.00u. Wie vragen wil stellen in het Oekraïens, kan bellen naar de WhatsApp-infolijn 0032 476 34 07 58.

Voor alle Oekraïners die geen huisarts hebben of die in hun gastgezin nog steeds geen huisarts hebben, is 1710 relevanter dan ooit! 

Share This