Oekraïne

Hulpmiddelen voor artsen om de zorg voor Oekraïense vluchtelingen te verbeteren

België heeft Oekraïense vluchtelingen tijdelijke bescherming verleend. Alle details op onze aan hen gewijde pagina, die ook in het Oekraïens is vertaald.

NE PAS SUPPRIMER

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

1. Een blad van College voor Geneeskunde (CMG) om u te helpen bij uw consultaties met Oekraïense vluchtelingen

Het College voor Geneeskunde (CMG) heeft, in samenwerking met de Franstalige TSO’s, AViQ, APB en FEDASIL, een blad (in het Frans) opgesteld om u te helpen en te begeleiden bij uw consultaties met vluchtelingen uit Oekraïne. Voor uw gemak is het onderverdeeld in de volgende hoofdstukken 

  • Administratieve aspecten (DMI, BIS-nummer en AMU). Er zij echter op gewezen dat in afwachting van het recht op onderlinge verzekering dringende medische bijstand wordt verleend aan personen die Oekraïne wegens de oorlog hebben verlaten en die aan het OCMW verklaren dat zij aanspraak maken op de status van tijdelijke bescherming.
  • Medisch (controle op besmettelijke ziekten, vaccinaties, chronische ziekten en behandelingen)
  • Geestelijke gezondheid (verslavingen, posttraumatische stress)
  • Op het gebied van de volksgezondheid
  • En natuurlijk administratieve…

2. Het Brussels Gezondheidsnetwerk begeleidt u stap voor stap bij de verzorging van vluchtelingen

Het Brussels Gezondheidsnetwerk heeft een gids opgesteld voor de optimale verzorging van Oekraïense vluchtelingen.

3. Omzendbrief van het RIZIV over het “Recht op gezondheidszorg voor ontheemden uit Oekraïne”

In deze omzendbrief (in het Frans) komen zaken aan de orde als:

Inschrijving als gerechtigde : begunstigden van tijdelijke bescherming met bijlage 15 kunnen worden ingeschreven (gratis, d.w.z. zonder betaling van de verplichte ziekteverzekeringsbijdrage). Zij zullen automatisch profiteren van de verhoogde interventie.

In geval personen die tijdelijke bescherming genieten voldoen aan de voorwaarden om te worden ingeschreven als persoon ten laste van een andere persoon die tijdelijke bescherming geniet, kunnen zij ook worden ingeschreven als persoon ten laste van die persoon. Bv. Een moeder en haar kinderen genieten tijdelijke bescherming: de moeder kan worden ingeschreven als resident en de kinderen kunnen worden ingeschreven als persoon ten laste van de moeder. De personen die tijdelijke bescherming genieten en die worden opgevangen in een gastgezin mogen echter niet worden ingeschreven als persoon ten laste van een lid van het gastgezin.

De verhoogde tegemoetkoming : De betrokken personen kunnen de verhoogde tegemoetkoming genieten zonder dat een inkomensonderzoek moet worden uitgevoerd. Het recht op de verhoogde tegemoetkoming wordt geopend op dezelfde dag als die waarop de inschrijving in de hoedanigheid van resident uitwerking heeft.

Maximumfactuur : Wellicht worden een aantal personen die tijdelijke bescherming genieten ook opgevangen in gastgezinnen en alsdan waarschijnlijk ingeschreven op hetzelfde adres als het gastgezin. De betrokken personen worden beschouwd zich te bevinden in een situatie die wordt gelijkgesteld met een afhankelijkheidssituatie. De betrokken personen vormen bijgevolg een gezin op zich, in voorkomend geval met hun echtgenote (echtgenoot) of de persoon waarmee ze een feitelijk gezin vormen, alsook met hun personen ten laste in de hypothese dat die personen dezelfde hoofdverblijfplaats hebben.

4. Wilt u een in het buitenland toegediende vaccinatie laten registreren? (rechtstreeks op Vaccinnet en niet via uw DMI)

Om een in het buitenland uitgevoerde vaccinatie op Vaccinnet te kunnen registreren, moet de patiënt een NISS- of BIS-nummer hebben.

Hier is het Vaccinnet-blad om u te helpen een BIS-nummer te creëren: Het crëeren van een BIS-nummer.

U kunt het Vaccinnetblad raadplegen: Registreren van buitenlandse vaccinaties. 

5. Hulp bij het voorschrijven van geneesmiddelen (als die in het Cyrillisch zijn)

Deze twee sites zullen u helpen wanneer u geconfronteerd wordt met een patiënt wiens medicatielijst in het Cyrillisch is:

Share This