Ik blijf bijleren

Ik blijf bijleren

In een voortdurend evoluerende wereld, waar technologie en gezondheidszorg samenkomen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren, het is essentieel voor zorgverleners om zichzelf op te leiden om de belangrijkste aspecten van deze digitale transformatie onder de knie te krijgen.

Een van de missies van het Brusselse Gezondheidsnetwerk is om zorgverleners de kennis en vaardigheden te bieden om hen te helpen navigeren in deze complexe wereld van eGezondheid.

Of je nu arts, verpleegkundige, fysiotherapeut, tandarts of apotheker bent, we bieden het hele jaar door gratis en geaccrediteerde opleidingen aan. Sommige zijn gericht aan alle zorgverleners die in Brussel oefenen en andere zijn specifiek voor elk van uw disciplines. Van een presentatie van het Brussels Gezondheidsnetwerk, en het elektronisch delen van gegevens van uw patiënten, tot het beheer van de vertrouwelijkheid en beveiliging van medische informatie en het elektronisch delen van gegevens van uw patiënten, tot het schrijven van een kwaliteit Sumehr, de opleidingen zijn gevarieerd en worden elk jaar herzien om aan uw behoeften te worden aangepast.

De kalender hier.

De opleidingen zijn gratis, geaccrediteerd en online. Sommige van deze opleidingen verlenen via het RIZIV accreditaties aan zorgverstrekkers en/of vroedvrouwen, en via Pro-Q-Kine aan kinesisten. Aan de andere zorgverleners kunnen wij op het einde van de e-learning een deelnameattest verstrekken.  

We bieden ook een reeks hulpmiddelen om u op weg te helpen met eGezondheid.

Opleildings agenda

eLearning

Tutos

Videos

Hulp bij de com.

Pro software

Technische probleem?

U beschikt over een EMD, maar bent nog niet ingeschreven in het Brussels Gezondheidsnetwerk of u ondervindt moeilijkheden met uw e-health-certificaat? U heeft al deelgenomen aan een opleiding van Abrumet en u ondervindt problemen bij het gebruik van uw software?

Abrumet biedt u gratis hulp aan.

Vul het formulier in om in te schrijven. Wij nemen contact met u op op basis van de beschikbaarheid die u ons aangeeft.

Coaching nodig?

U heeft een praktijk in het Brusselse Gewest? Wij organiseren opleidingen op vraag, op maat en in samenwerking met uw activiteitensector.

Individuele of groepscoaching? Verduidelijk uw keuze bij het invullen van het formulier. Wij nemen contact met u op op basis van de beschikbaarheid die u ons aangeeft.

Registreer u om gecontacteerd te worden

Velden met een * zijn verplicht
Geef uw beschikbaarheidsbereik aan:
*

Tools om u te helpen

Het Brussels Gezondheidsnetwerk wenst de samenwerking en de efficiënte en kwaliteitsvolle uitwisseling van gezondheidsgegevens tussen alle zorgactoren te verbeteren.

Hier vindt u al onze activiteiten terug die u een beter inzicht verschaffen in e-gezondheid. Wij begeleiden en ondersteunen u bij het leerproces rond de elektronische uitwisseling van gezondheidsgegevens.

Het Brussels Gezondheidsnetwerk

Om op de hoogte te blijven, kan u hier enkele tools bekijken of overlopen. Ze geven duidelijke en eenvoudige antwoorden op uw vragen.

Ontdek het Brussels Gezondheidsnetwerk

1’20 om de tool te leren waarmee u patiëntgegevens elektronisch en veilig kunt delen via het Brussels Gezondheidsnetwerk.

Meer info over het Brussels Gezondheidsnetwerk

Het Brussels Gezondheidsnetwerk voor zorgverleners

Gedeelde Gezondheidsdossier

Beheer de toegangsinstellingen van uw patiënten tot hun gezondheidsdocumenten

Ontdek de video waarin wordt uitgelegd hoe u uw instellingen in het algemeen kan beheren en hoe u de toegang tot een specifiek document kan aanpassen.

Meld u vervolgens aan op het Brussels Gezondheidsnetwerk webportaal en stel uw gewenste instellingen bij.

Alles over de SumEHR

Wilt u als huisarts kwalitatieve SumEHRs publiceren voor uw patiënten?
Het Brussels Gezondheidsnetwerk ondersteunt u in dit proces en stelt u tal van hulpmiddelen ter beschikking :

 • e-learningfilmpje (8′) om alles te weten te komen over de SumEHR
 • specifieke tutorials voor elke professionele software om u stap voor stap te begeleiden
 • ‘de SumEHR is nuttig!’-filmpjes met getuigenissen van uw collega’s en patiënten

Een stapsgewijze aanpak in functie van uw professionele software

Leer in uw eigen tempo en op een interactieve manier hoe u met uw professionele software een goede SumEHR maakt. 

Klik hieronder op de software die u gebruikt! 

Security & Privacy

Deze opleiding is bedoeld voor alle zorgverleners. Het biedt u de mogelijkheid om e-gezondheidsinstrumenten te leren kennen vanuit het oogpunt van privacy en security van gezondheidsgegevens

Tijdens deze opleiding zullen we de eHealth-omgeving opnieuw bekijken, vanuit het oogpunt van vertrouwelijkheid en gegevensbeveiliging. Daarbij is het van essentieel belang bepaalde begrippen te (her)definiëren, zoals:

 • Welke gegevens delen wij en met wie delen wij die?
 • Hoe werkt het tussen de regio’s van het land?
 • Waarom kunnen we spreken over een veilig netwerk?
 • Hoe kan elke partij bepaalde documenten in het gedeeld gezondheidsdossier “vertrouwelijk” maken?

Wij zullen ook de aspecten van veiligheid en vertrouwelijkheid bespreken, zowel in de ziekenhuisomgeving als daarbuiten.

Ontdek nu onze dynamische presentatie!

Vind al onze opleidingen en schrijf u snel in ! Ze zijn gratis en geaccrediteerd.

Andere eHealth tools en dienst

Het eHealth-certificaat

Het e-health-certificaat is een digitaal bewijs dat het mogelijk maakt om zich aan te melden op beveiligde e-health-toepassingen via het elektronsich patiëntendossier.

Door het e-health-certificaat te integreren in uw software zal u toegang krijgen tot e-health-diensten, zoals bijvoorbeeld de verzekerbaarheid, het elektronisch voorschrift…

Vindt meer info in deze presentatie.

U heeft een probleem met de aanvraag, installatie of vernieuwing van uw e-health-certificaat ?

Wenst u persoonlijk geholpen te worden, dan stelt het Brussels Gezondheidsnetwerk u gratis een technisch ondersteuningsprogramma voor.

Wenst u zelf uw certificaat te installeren of te vernieuwen, dan vindt u nuttige informatie op de website www.mijnehealthcertificaat.be.

 • U heeft vragen over uw inschrijving in het Brussels Gezondheidsnetwerk
 • U heeft vragen over SUMEHR
 • U wenst tussen te komen in het gedeeld gezondheidsdossier van een patiënt
 • U wenst toegang tot onze communicatietools

Neem indien nodig contact met ons op.

Het BisNummer

Het BIS-nummer is een uniek identificatienummer dat toegekend wordt aan personen die niet ingeschreven zijn in het rijksregister, maar die toch nauwe en stabiele relaties onderhouden met België in verschillende sectoren (sociale zekerheid, gezondheid, …).  Een BisNummer aanmaken is een handeling die gevolgen heeft. Daardoor vindt u hier een complementaire uitleg

 

Elektronische voorschriften en dematerialisatie

Vanaf 15 sep. 2021 : Dematerialisatie van voorschrijven
Elektronische voorschriften : nieuwe regeling sinds 01/01/2020

1- Nieuwe regel voorschriften

Sinds januari 2020 geldt een nieuwe regel voor de geldigheid van uw recepten. Bekijk de video waarin deze nieuwe regel wordt uitgelegd.

 • Voorheen kon een apotheker voor onbepaalde tijd een receptgeneesmiddel afgeven, terwijl de ziekteverzekering dit medicijn terugbetaalde “tot het einde van de derde maand volgend op de receptdatum”.
 • Nu worden de tijd waarbinnen een apotheker een medicijn kan afgeven en de termijn waarbinnen dit medicijn door de zorgverzekeraar vergoed wordt, op elkaar afgestemd.

  Vanaf nu zijn uw recepten standaard 3 maanden geldig. U behoudt echter de vrijheid om de geldigheid van uw recepten aan te passen: ofwel minder dan 3 maanden, ofwel maximaal 1 jaar geldig. Vergeet niet om expliciet de “Uitvoerbare einddatum” te vermelden op uw elektronische of papieren bestelling.

  Het voordeel van deze nieuwe regelgeving?

  Een eenvoudiger en transparanter systeem voor voorschrijvers, apothekers en patiënten. Bovenal maakt deze regel het mogelijk om de realiteit van de evolutie van de gezondheid van elk van uw patiënten beter weer te geven.

  Op welke regelgeving is deze nieuwe regel van toepassing?

  Op alle recepten van zorgverstrekkers, specialisten, tandzorgverstrekkers en verloskundigen.

  De regel geldt ook voor recepten voor farmaceutische producten, met uitzondering van producten van de verbandafdeling.

  Ter herinnering: elektronisch voorschrijven is verplicht vanaf 1 januari 2020. Vanaf die datum is “papieren” recept alleen toegestaan ​​in uitzonderlijke situaties.

  E-learning ‘nieuwe voorschrijfregels‘ van Vivel

  2- Nieuwe regel – Gelgigheid van voorschriften.

  Meer weten op RIZIV website

Ondersteuning bij de behandeling van Oekraïners

Het Brussels Gezondheidsnetwerk heeft een gids opgesteld voor de optimale verzorging van Oekraïense vluchtelingen.

 

Opleidingen

12 mrt 2024 | EERSTE ESSENTIËLE STAP: eHealth-certificaat en eHealthBox (Georganiseerd door Brussels GezondheidsNetwerk - Praktijk Coach)

| Webinar | 9 plaatsen over

Wat is een eHealth-certificaat? Waar wordt het voor gebruikt? Waarom heb ik er een nodig? Waarvoor wordt de eHealthBox gebruikt? Hoe krijg ik toegang?

23 apr 2024 | De basis van eHealth & het Brussels Health Network in 1 opleiding (Georganiseerd door Brussels GezondheidsNetwerk - Praktijk Coach)

| Webinar | 40 plaatsen over

Een beter begrip van de concepten netwerken, gezondheidsgegevens, eServices en Apps, beveiliging en vertrouwelijkheid

28 mei 2024 | Met of zonder (connected) software kan ik deelnemen aan het delen van gegevens (Georganiseerd door Brussels GezondheidsNetwerk - Praktijk Coach)

| Webinar | 45 plaatsen over

De multidisciplinaire beroepen gaan digitaal! Wacht niet langer, volg een opleiding in eHealth en neem deel dankzij het Brussels GezondheidsNetwerk !

Toutes nos formations >

Partners

Het Brussels Gezondheidsnetwerk verenigt alle openbare en privéziekenhuizen in Brussel, evenals de Nederlandstalige en Franstalige huisartsenverenigingen in Brussel (FAMGB en BHAK). Wij zijn de ideale partner voor elk project dat te maken heeft met e-gezondheid in het Brussels gewest.