Europees Digitaal COVID-Certificaat
Europees Digitaal COVID-Certificaat
Vanaf 1 juli 2021 zal het certificaat beschikbaar zijn in alle EU-lidstaten. Ze zijn vanaf 16 juni verkrijgbaar in België.
Dit zal het verkeer van burgers binnen de EU tijdens de COVID-19-pandemie vergemakkelijken.
Dit certificaat is strikt persoonlijk.
Alleen de patiënt heeft er toegang toe door zich online te identificeren of per post op te sturen
NE PAS SUPPRIMER
Wie heeft een certificaat nodig ?
Elk certificaat is persoonlijk.
Dat betekent dat je per gezinslid een apart certificaat ontvangt. Ouders kunnen de certificaten van minderjarige kinderen opvragen.
Kinderen jonger dan 6 jaar hebben geen certificaat nodig om te kunnen reizen.
Hoeveel certificaten zijn mogelijk? Welke EU-landen aanvaarden een certificaat?
Je kan meer dan één certificaat hebben, want voor elke test en elke vaccinatie (zowel je eerste als je tweede) ontvang je een afzonderlijk certificaat.
Een Europees certificaat kan worden gegenereerd op basis van 3 mogelijkheden:
1-Volledige vaccinatie (dosis 1 van 1 of dosis 2 van 2) – bij een gedeeltelijke vaccinatie is reizen meestal niet mogelijk.
2- OF testcertificaat -Negatieve PCR-test in de afgelopen 72 uur. (voor niet- of gedeeltelijk gevaccineerde, mogelijkheid om tussen 1 juli en 30 september twee keer vergoed te worden voor de tests).
3- OF herstelcertificaat (Recovery): van 11 tot 180 dagen na een positieve test. (laatste cijfers verzonden)
Let op. Elke EU-lidstaat kan andere voorwaarden stellen aan reizigers van 6 tot 18 jaar, niet iedere lidstaat van de Europese Unie zal een certificaat van een gedeeltelijke vaccinatie aanvaarden. De voorwaarden per land (en vaak per regio), vind je terug op de ReOpen EU-website of op https://diplomatie.belgium.be/nl
Alleen vaccins die op Europees grondgebied worden uitgevoerd, zijn geldig voor een certificaat.
Hoe krijg ik toegang tot mijn certificaat?
Alle burgers hebben toegang tot dit certificaat:
Noch de behandelende zorgverstrekkers, noch de vertrouwenspersoon heeft toegang tot het document op het Brussels Gezondheidsnetwerk, zelfs niet als er een therapeutische relatie is.
Het is dus de patiënt en hij alleen die er toegang toe heeft door zich te identificeren met behulp van een van de volgende tools:
– Voor personen die zich kunnen authenticeren met een eID of Itsme-kaart: ga naar www.brusselsgezondheidsnetwerk.be en klik op de groene knop”Toegang tot mijn COVID-19-certificaten“
U wordt doorgestuurd naar de site mijgezondheid.belgie.be voor het aanmaken van certificaten.
– Met de officiële CovidSafeBE applicatie als je itsme hebt. Link om het naar een iPhone te downloaden. Link om het op Android te downloadenpour la télécharger sur Android.
-op www.mijngezondheid.belgie.be die ook toegang geeft tot PCR-certificaten (negatief en recovery) voor alle mensen zonder elektronische identiteitskaart of itsme maar met een CTPC-code.
– Voor ambtenaren van de Europese Commissie, het Parlement en de Raad, en diplomaten: neem contact op met uw organisatie die u een authenticatietoken zal geven dat compatibel is met www.mijngezondheid.belgie.be en alle andere sites van de overheiden voor ander gebruik.
Voor patiënten die zich niet online zouden kunnen identificeren, is het mogelijk om een papieren versie te verkrijgen voor een “vaccinatie”-certificaat door te bellen naar de GGC-helpdesk op 02 214 19 19
Vanaf wanneer is een certificaat beschikbaar?
Een vaccinatiecertificaat is beschikbaar de ochtend nadat de vaccinatiecentra de de toediening van het vaccin hebben geregistreerd. Wanneer zij die gegevens invoeren, ligt niet vast. Meestal gebeurt dit op de dag van de vaccinatie, soms het kan tot 48 uur duren.
Een testcertificaat is beschikbaar anderhalf uur nadat de labo’s de testresultaten hebben ingevoerd in de databank van Sciensano. Meestal valt dat moment ongeveer samen met het moment waarop je verwittigd wordt van de uitslag van je test.
Een herstelcertificaat is beschikbaar anderhalf uur nadat de labo’s de testresultaten van een positieve Covid-test ingevoerd hebben in de databank van Sciensano. Opgelet: ook al is het certificaat vanaf dat moment beschikbaar, toch zal het pas 14 dagen later geldig zijn.
Hoe lang is een certificaat geldig?
De geldigheidsdatum staat op het certificaat.
Een vaccinatiecertificaat is 1 jaar geldig, te tellen vanaf de dag van de vaccinatie. Een certificaat dat de dag na vaccinatie beschikbaar is, is dus nog 364 dagen geldig.
Een testcertificaat is 72 uur geldig, te tellen vanaf het moment van de test.
Een herstelcertificaat is geldig vanaf 11 dagen na het moment van een positieve test, en blijft 180 dagen geldig te rekenen vanaf het moment van de test.
Wat als de gegevens op mijn certificaat niet correct zijn?
Het is belangrijk om zo snel mogelijk je gegevens na te kijken, zeker als je van plan bent om te reizen.
Als u nog vragen heeft over het Europese certificaat, aarzel dan niet om de FAQs van Sciensano te raadplegen
Partners
Het Brussels Gezondheidsnetwerk verenigt alle openbare en privéziekenhuizen in Brussel, evenals de Nederlandstalige en Franstalige huisartsenverenigingen in Brussel (FAMGB en BHAK). Wij zijn de ideale partner voor elk project dat te maken heeft met e-gezondheid in het Brussels gewest.