Toegang

Ik blijf op de hoogte / Mijn gedeeld gezondheidsdossier

Wie heeft er toegang tot mijn dossier ?

Als u zich deze vraag stelt, betekent dit dat u toestemming hebt gegeven voor het delen van uw gezondheidsgegevens en dat ze daarom gedeeld en beschikbaar zijn op het Brussels Gezondheidsnetwerk.
 
U en uw zorgverleners hebben er toegang toe, maar ze moeten voldoen aan 3 strikte toegangsregels:
 
  • Toestemming
  • De therapeutische relatie (in het kader van de continuïteit van de zorg)
  • De toegangsmatrix
Alleen zorgverleners die aan alle regels voldoen, hebben toegang krijgen tot uw gedeelde documenten.

1 – De toestemming

Uw inschrijving op het Brussels Gezondheidsnetwerk is gratis en overal in België geldig.

Als u eenmaal toestemming hebt gegeven, hoeft u dat later niet nog een keer te doen. Uw arts, apotheker, ziekenhuis, enz. kunnen via hun software onmiddellijk zien of u al toestemming hebt gegeven of niet.
 
Dankzij deze toestemming kunnen gezondheidsgegevens elektronisch en veilig worden uitgewisseld tussen alle zorgverleners en instellingen waarmee u een therapeutische relatie hebt.
 
U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken. Deze intrekking is nationaal. Als u uw toestemming intrekt, worden alle diensten geïnactiveerd (uw gezondheidsdocumenten worden niet langer gepubliceerd).

Hoe kan ik mijn toestemming registreren/intrekken?

  • Via uw huisarts als hij of zij reeds op het Brussels Gezondheidsnetwerk is ingeschreven.
  • Via de opnamedienst van het ziekenhuis.
  • Via uw apotheker.
  • Via uw ziekenfonds.
  • Via een pdf-formulier dat u kunt downloaden, invullen en terugsturen naar de administratieve dienst van Abrumet
  • Via de website als u in het bezit bent van een elektronische identiteitskaart (eID), de bijbehorende pincode en kaartlezer (voor gebruikers van Windows).
  • Via het e-health-platform of via een van de andere gezondheidsnetwerken van het land.

Hoe kan ik controleren of ik mijn toestemming al heb al gegeven?

Deze toestemming is het akkoord dat ik geef zodat mijn gezondheidsgegevens via de gezondheidsnetwerken worden gedeeld tussen de verschillende zorgverleners die mij behandelen.

Bekijk de video waarin alles in detail wordt uitgelegd.

Op de startpagina, klik op de knop “Patiënt [Zich aanmelden) e-ID” of “Patiënt [Zich aanmelden) Itsme”.

    • Als u geregistreerd bent, komt u automatisch op de startpagina van uw beveiligde portaal.
    • Als u nog niet geregistreerd bent, wordt er een bericht weergegeven. U kunt nadien zelf registreren als u dat wenst.

2 – De therapeutische relatie

Een ‘therapeutische relatie’ ontstaat wanneer er in het kader van een zorgrelatie een contact is tussen een patiënt en een zorgverlener (huisartsen, specialisten, apothekers, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, verloskundigen, tandartsen en paramedici…). Het begrip therapeutische relatie omvat alle zorgverstrekkers die betrokken zijn bij de continuïteit van de zorg voor een patiënt, met inbegrip van specialisten op het gebied van medische beeldvorming en analyse. Als u uw toestemming heeft gegeven, biedt de aanmaak van deze relatie de zorgverstrekker de mogelijkheid om toegang tot uw gedeelde gegevens te krijgen.

Dit betekent dat je bedrijfsarts, je ziekenfondsarts of je verzekeringsarts geen toegang hebben tot je gezondheidsgegevens.

De therapeutische relatie wordt tijdens uw consultatie rechtstreeks door de zorgverstrekkers aangemaakt via zijn software. Vergeet niet dat deze “therapeutische relatie” alleen kan bestaan als deze bewezen kan worden: dit is bijvoorbeeld het geval als je je elektronische identiteitskaart geeft aan een opnameafdeling van een ziekenhuis, een arts of een apotheker.

De tijdsduur van de therapeutische relatie varieert afhankelijk van de context van uw behandeling en het soort relatie dat u met de zorgverstrekker onderhoudt.

  • Als u een langdurige relatie met uw huisarts of apotheker heeft, kan de periode waarin uw zorgverstrekkers toegang tot uw gegevens heeft oplopen tot 15 maanden.
  • Als u daarentegen alleen af en toe contact heeft met een zorgverstrekkers, zal de periode waarin deze zorgverstrekkers toegang tot uw gegevens heeft beperkt zijn tot drie maanden.
  • Een spoedarts zal tot slot maar gedurende een maand toegang tot uw gegevens hebben.

Mijn therapeutische relaties beheren

Als u dit wenst, kunt u deze relaties beheren via het platform van het Brussels Gezondheidsnetwerk.

Zodra u een therapeutische relatie schrapt, heeft de zorgverstrekker geen toegang meer tot uw gegevens via de gezondheidsnetwerken. Als u hem blijvend de toegang wilt ontzeggen, dient u hem uit te sluiten.

Als je een zorgverlener hebt uitgesloten, heeft deze nooit toegang tot documenten die worden gedeeld op gezondheidsnetwerken.

Mijn therapeutische relaties in het ziekenhuis

Bij uw aankomst in het ziekenhuis, wanneer uw identiteitskaart aan het onthaal wordt ingelezen, wordt er een therapeutische relatie tot stand gebracht met de zorgverleners die samenwerken om u de best mogelijke zorg te bieden. Dit wordt het “Circle of Trust” (vertrouwenskring) binnen het ziekenhuis genoemd.

Dit betekent dat de zorgverleners die in het ziekenhuis werken en betrokken zijn bij uw behandeling, toegang kunnen krijgen tot de essentiële informatie in uw gedeeld gezondheidsdossier om u correct te verzorgen. Alle toegangen tot uw dossier worden geregistreerd en gelogd.

Daarom is het mogelijk dat u, bij het raadplegen van de toegangsgeschiedenis van uw privéruimte op het Brussels Gezondheidsnetwerk, de naam ziet van een zorgverlener die u niet persoonlijk kent. Dit kan bijvoorbeeld een anesthesist zijn die uw ingreep heeft voorbereid of een radioloog die uw beeldvorming heeft geanalyseerd. Al deze toegangen moeten uitsluitend plaatsvinden in het kader van de continuïteit van de zorg, dus om een goede opvolging van uw behandeling te garanderen.

Volgens artikel 458 van het Strafwetboek is het ongeoorloofd raadplegen van een medisch document strafbaar. Als u een ongeoorloofde toegang tot uw gezondheidsgegevens vaststelt, heeft u het recht om rechtstreeks contact op te nemen met het ziekenhuis of de betrokken zorgverlener om de reden van deze toegang te achterhalen. Indien nodig kunt u een gerechtelijke procedure starten. Als u het moeilijk vindt om zelf contact op te nemen met de zorgverlener, kunt u zich richten tot de patiëntenombudsdienst van het ziekenhuis waar hij of zij werkt.

3 – De toegangsmatrix

Afhankelijk van hun toegangsrechten heeft elke categorie professionals toegang tot bepaalde gedeelde gegevens. De toegangsregels variëren afhankelijk van de beroepsbeoefenaar die je gegevens raadpleegt. Een apotheker kan bijvoorbeeld uw laboratoriumresultaten niet inzien, maar een arts wel de medicijnen die u hebt gekregen.

Met de introductie van uitgebreide toegangen kunnen bepaalde zorgverleners binnen het multidisciplinaire netwerk (kinesitherapeut, diëtisten, verpleegkundigen, etc.) nu extra documenten raadplegen die relevant zijn voor hun expertise, mits uw toestemming. Zo kan een kinesitherapeut toegang krijgen tot orthopedische verslagen, en een diëtist tot diabetologieverslagen. Deze toegangen zorgen voor een beter gecoördineerde en geïntegreerde zorg, terwijl enkel de informatie die relevant is voor hun praktijk toegankelijk blijft. U behoudt de controle over uw gegevens en kunt deze machtigingen op elk moment beheren via uw persoonlijke ruimte.

Deze uitgebreide toegang wordt enkel geactiveerd met uw expliciete toestemming. Concreet vraagt de zorgverlener toegang via het Brussels Gezondheidsnetwerk. U ontvangt vervolgens een sms met een link om de aanvraag te bevestigen of een viercijferige code die u aan uw zorgverlener kunt doorgeven om de toegang meteen te activeren.

Download de toegangsmatrix in excel-formaat.

Tabel die de toegang tot gedeelde documenten laat zien op basis van elk beroep

Tabelbijschrift

  • Groen “Ja” = Toegang.
  • Grijs “Nee” = Geen toegang.
  • Geel “Gedeeltelijk” = Gedetailleerde toegang in de matrix specifiek voor SumEHR.
  • Blauw “Uitgebreide toegang” = Uitgebreide toegang met uitdrukkelijke toestemming van de patiënt.
  • Oranje “Beperk”
    • “Beperkt” = Toegang beperkt tot documenten uitgegeven door een zorgverlenerbeperk in dezelfde categorie OF expliciet geclassificeerd als behorend tot dat specialisme (meestal gegevens uitgegeven door de corresponderende ziekenhuisafdelingen). (Bijvoorbeeld : een diëtist heeft bijvoorbeeld toegang tot gegevens gepubliceerd door diëtisten en tot documenten gepubliceerd als betrekking hebbend op diëtetiek door ziekenhuizen).
    • “Beperkt*” = Dit principe van interdisciplinaire toegang “per beroep” wordt uitgebreid naar verpleegkundigen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en diëtisten.
  • Rij “Andere (algemene regel)” = Beschrijft toegangsrechten die niet expliciet door een andere regel worden beschreven.
  • Rij “Notitie patiënt” = Alle notities die de patiënt maakt, behalve dagboeknotities. Dit dekt in het bijzonder de ‘Door de patiënt verklaarde gezondheidssamenvatting’ en het door hemofiliepatiënten die dit wensen via het portaal van Be-Coag ter beschikking gestelde ‘Be-Coag’ paspoort.